WOODSTOCK - 1969

15, 16 si 17 august 1969. Woodstock. Cel mai mare festival de muzica rock din istorie. Ar fi trebuit sa aiba loc in orasul Woodstock din Ullster County, dar micul orasel nu avea facilitatile necesare.
Organizatorii s-au gandit apoi la un alt oras, Walkill, dar s-au lovit de refuzul autoritatilor. In final, festivalul s-a desfasurat pe propietatea lui Max Yasgur, o ferma de lactate din Bethel, New York, la 40 de mile de Woodstock. Ar fi trebuit sa vina in jur de 60.000 de oameni. Au venit 500.000. Cinci sute de mii, pe o suprafata de 2.4 kilometri patrati, pe care se intindea ferma lui Max. Iar 250.000 de oameni nu au putut ajunge la festival, autostrazile fiind blocate de masini oprite de-a lungul a sute de kilometri.
Woodstockul a fost varful culturii hippie din anii '60. Nume mari ale muzicii rock au venit in fata tinerilor hippie de atunci si au cantat intr-un weekend ploios. Cei mai buni performeri au fost Jimi Hendrix si The Who. Alaturi de ei au cantat Janis Joplin, Joan Baez, Greatful Dead, Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat, Sly and the Family Stone, Santana, Joe Cocker, Cleardance Clearwater Revival, Bert Sommer, Johnny Winter. Led Zeppelin si The Doors ar fi trebuit sa cante si ei, dar primul a acceptat o oferta mai bine platita, iar Jim Morrison nu a mai fost chemat pentru ca organizatorilor le era frica de ce ar fi putut face pe scena.
Desi initial festivalul a avut ca scop doar profitul (un bilet pentru cele trei zile costa 18 $, iar costul unei singure zile de festival era de 8 $), Woodstockul a devenit un element de baza al culturii americane si al culturii rock. Era perioada anilor '60, cand in societatea americana aveau loc schimbari foarte mari. Miscarea hippie punea in discutie probleme care pana atunci nu erau dezbatute in societate: pacea, libertatea fiecarui individ de a trai asa cum doreste, revolta fata de o societate care impune reguli, luptau impotriva razboiului din Vietnam.
Nu cred ca noi, cei care nu am fost acolo, am putea sa ne imaginam vreodata cum a fost. Sa pleci de acasa catre un concert, alaturi de 500.000 de oameni din toate partile Americii, oameni care gandesc si vor aceleasi lucruri.
Manifestari anuale existau peste tot, chiar din anii '50 (Newport, de exemplu). Or, Woodstock a fost si o reactie contra acestui sistem de festivaluri atent programate si gras sponsorizate. De unde alta trasatura a mitului Woodstock: revolta impotriva anchilozarii, impotriva formelor de intelenire & incremenire sociala, politica, artistica. Se spune ca revolta este esenta rockului, fie beat, punk, heavy sau rap. Dar revolta care nu pune nimic in loc este un vax. Din acest unghi, s-ar parea ca Woodstockul are o problema: nimic nu s-a schimbat dupa el. Oare?
Desigur, festivalul a avut parti bune si parti rele. In timpul festivalului au murit trei oameni. Unul din cauza unei supradoze de heroina (da! s-au consumat droguri din plin la Woodstock, drogurile faceau parte din filozofia hippie), unul din cauza unei rupturi de apendice si unul calcat de un camion. Se pare insa ca, desi s-au consumat bauturi alcoolice si droguri in cantitati enorme (probabil mai toti participantii s-au distrat cu astfel de substante), nu au existat acte violente, iar participantii la festival au avut un comportament uimitor de pasnic.
In timpul Woodstockului au avut loc si doua nasteri. In 1989, la 20 de ani dupa Woodstock, revista Life a organizat o cautare a copilului nascut la Woodstock, in Hotelul El Monaco. Elliot Tiber, proprietarul hotelului, a ajutat-o pe viitoarea mama sa nasca. Copilul nascut la Woodstock este unul din misterele festivalului, pentru ca nici pana astazi nu s-a putut afla cine este cel care a venit pe lume la Woodstock, in El Monaco, in ciuda cautarilor asidue ale celor de la Life Magazine.
Woodstockul s-a mai tinut in 1979, 1989, 1994 si 1999. Dar au fost doar niste incercari de reeditare a unui succes. Sau de a retrai momentele din '69. Pace, dragoste, muzica.

No comments:

Total Pageviews