El CHE

Au trecut 41 de ani de când Ernesto “Che” Guevara, una dintre cele mai importante figuri ale secolului 20, nu se mai află printre noi. Figura memorabilă a lui Che a devenit în zilele noastre un bun comun, ornând tricourile şi pereţii nostalgicilor, lansând o adevărată industrie.
În momentul de faţă, chipul lui este considerat unul dintre cele mai importante branduri din lume. El se regăseşte peste tot, de la căni şi tricouri până la ceasuri de perete şi genţi. Prestigiosul producător de ceasuri Swatch a mizat şi el pe imaginea argentinianului, scoţând o ediţie limitată de ceasuri de mână (foto), intitulată „Che“.
“Guevara e o sursă de inspiraţie pentru oricine iubeşte libertatea”
Nelson Mandela
„Che este nu doar un intelectual, ci persoana cea mai completă a timpurilor noastre“, Jean-Paul Sartre

Nu am sa incep sa detaliez istoria lui Che, cu totii o stim, iar daca nu o cunoastem, o simpla cautare pe net ne-ar umple de informatii.
Ceea ce este ingrijorator, chiar si dupa moartea lui, multi tineri, inca il iau ca drept simbol. Nu este rau sa ai un simbol cand esti tanar, dar partea ciudata este ca sunt multi pusti, care ii poarta chipul pe tricouri fara sa stie defapt ce a facut El Che.

Che ajunge, în septembrie 1954, în Mexic. Aici el avea să îl cunoască pe Fidel Castro şi să se alăture grupării revoluţionare „Mişcarea 26 iulie”. Cu toate că el dorea să fie doar medicul grupului de revoluţionari, Guevara participă la antrenamentele militare, la finalul cărora a fost desemnat de către instructor drept cel mai bun luptător de gherilă dintre toţi. La scurt timp după încheierea perioadei de pregătire, membrii mişcării pornesc către Cuba. Debarcarea lor pe insulă însă nu avea să decurgă aşa cum se aşteptau. Trupele dictatorului Fulgencio Batista îi aşteptau şi, după o luptă inegală, rebelii sunt înfrânţi. Aflat printre puţinii supravieţuitori ai masacrului, el se retrage alături de restul rebelilor în Munţii Sierra Maestra. De aici el continuă, alături de Fidel Castro, lupta de gherilă împotriva armatei. În noaptea de 31 decembrie 1958, se avântă, în fruntea trupelor sale, şi cucereşte Santa Clara. Victoria răsunătoare aduce odată cu ea şi finalul revoluţiei, dictatorul Batista alegând să fugă în Republica Dominicană. O săptămână mai târziu, restul rebelilor conduşi de Castro intră în capitala Havana şi pun stăpânire pe întreaga ţară.

Revoluţia din Cuba se terminase. Revoluţia lui Che, nu.
Trimis de Castro prin lume, Guevara pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. Lansează faimosul îndemn antiamerican: „Să creăm noi Vietnamuri!”. În 24 februarie 1965, la Alger, ţine un discurs care va deranja enorm Moscova. Ţările socialiste sunt atacate violent, pentru că sacrifică lumea a treia pe altarul intereselor lor egoiste. URSS-ul este ţinta principală, iar Castro primeşte reproşuri de la Kremlin. La întoarcerea în Cuba , după discuţii între Castro şi Guevara, Che nu mai apare în public. Pleacă în Congo împotriva lui Mobutu. Înainte de a pleca în Congo, îi lasă o scrisoare lui Castro, rugându-l să o dea publicităţii, după moartea sa. Fidel însă dă citire scrisorii la televiziunea cubaneză la 3 octombrie 1965, în timp ce îi stă alături, soţia lui Che, Adelaida March. Aventura din Congo se sfârşeşte dezastruos. În Decembrie 1965 părăseşte Africa. Slăbit, cu crize de astm, bolnav de paludism şi dizinterie , se întoarce în Cuba, de unde plănuieşte o nouă aventură, de data aceasta în Bolivia incercand inlaturarea dictaturii militare a lui Rene Barrientos
În urma unui pont venit de la un ţăran care susţinea că a auzit voci într-o zonă din apropierea casei sale, unde nu ar fi trebuit în mod normal să se afle nimeni, trupele fidele preşedintelui Rene Barrientos i-au încercuit pe Che Guevara şi pe cei câţiva guerilleros pe care-i avea alături în pădure. Che a fost capturat viu. Apucase să strige: “Nu trageţi, eu sunt Che. Valorez pentru voi mai mult viu decât mort”.

Recent l invitaţia Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, condus de Marius Oprea, agentul CIA Felix Ismael Rodiguez Mendigutia, declara:

"În Cairo în 1961-1962, un diplomat cubanez, Lionel Alonso, era prezent când Che îi vorbea despre ideile sale şi despre Mao ambasadorului sovietic. Atunci a fost condamnat, pentru că Cuba depindea în mare măsură de URSS. Restul e istorie. Che a mers în Africa şi toate armele pe care le-a primit erau din China. C
ând a eşuat, nu a mai vrut să se întoarcă în Cuba, au trebui să trimită oameni ca să-l aducă înapoi. Ştia în ce situaţie era din cauza atitudinilor sale pro-China. Apoi l-au trimis în Bolivia fără nici un sprijin."

"De ce credeţi că este cultura vestică fermecată de aceste simboluri revoluţionare, cum este Che Guevara?

"Nu ştiu. E un fenomen, oamenii sunt păcăliţi de propagandă şi vor să creadă că omul ăsta e un erou, deşi nu este. Cuba a repetat de atâtea ori asta şi i-a prezentat fotografia peste tot. Probabil că este responsabilitatea noastră că nu am făcut destul ca să arătăm lumii cine era el cu adevărat."

No comments:

Total Pageviews

promovare site
Powered By Blogger