ZIUA PI

Este o poveste specială, complexă şi simplă în acelaşi timp. Obiectul dorinţei ascunde un mister neelucidat de milenii. Adoratorii numărului Pi au o dată de predilecţie pentru a se întalni în fiecare an: ziua a 14-a din a treia lună, 3,14, relatează Associated Press, recepţionată de Rompres.
În această zi, discipolii virtualei biserici Pi îşi dau întalnire la o oră specială 1.59, din devotament bineînţeles pentru zecimalele următoare ale numărului Pi (3,14159).
În SUA, locurile obişnuite pentru întalnirile fanilor acestui număr intact de la Arhimede sunt diverse: la Cambridge, în apropiere de Boston, unde se află celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care, timp de mai mulţi ani, s-a amuzat să anunţe admiterile la 14 martie, la Exploratorium-ul din San Francisco, pentru a degusta plăcinte ('pie' în engleză se pronunţă ca 'Pi'), purtand bijuterii în formă de Pi (a 16-a literă din alfabetul grec) sau superbe coliere în care fiecare perlă are o culoare specifică unei cifre şi este dispusă, bineînţeles, în ordinea numărului Pi.
Participanţii se adună în jurul unei fel de loc sacru dedicat lui Pi, o placă din cupru pe care sunt gravate primele 100 de cifre ale numărului. Mulţi dintre aceşti pasionaţi cunosc, de altfel, pe de rost, primele 100 de zecimale. Neimpresionat, ţinand cont că unul dintre modurile în care îşi petrec timpul liber constă în a se provoca în a recita cat mai multe zecimale.
La acest joc, un chinez deţine recordul. Chao Lu, un student la chimie a recitat pe de rost primele 67.890 de zecimale ale numărului Pi în 2005. Această performanţă a durat peste 24 de ore şi a necesitat peste 26 de casete video, care au transmise apoi spre validare Cărţii recordurilor Guinness.
Însă chiar şi această reuşită este departe de cea a supercalculatoarelor, care au reuşit să identifice peste 1.000 de miliarde de zecimale, fără să elucideze însă misterul acestui număr care fascinează matematicienii de secole.
Alţi pasionaţi de Pi au găsit o metodă mai neconvenţională pentru a memora zecimalele: poezia. Este cazul unui inginer în informatică din Virginia, Mike Keith, care a scris o odă închinată numărului Pi, un poem, sau mai degrabă nu 'piem' cum îi spune el. Cele circa 4.000 de cuvinte ale acestei scrisori de dragoste au particularitatea de a poseda fiecare un număr de litere care urmează foarte exact şirul zecimalelor Pi: primul cuvant are trei litere, al doilea una singură, al treilea patru litere, şi aşa mai departe. În teorie, este 'suficientă' deci învăţarea acestui poem pe dinafară pentru a memora primele 4.000 de zecimale Pi.
La ce bun toate acestea? La această întrebare, mulţi dintre pasionaţi răspund printr-o altă întrebare: 'La ce bun să urci pe Everest?'...

No comments:

Total Pageviews