IRIS

Intr-o lume in care scara valorilor a fost rasturnata, intr-o lume in care mari personalitati ale culturii romane au murit pe furis ca nu cumva sa deranjeze prea tare vacarmul si mizeria zilei, intr-o lume cel mai adesea urata si insensibila la tot ceea ce inseamna frumos, pe scurt, in lumea in care traim mai apar si intamplari, evenimente extraordinare care entuziasmeaza unanim presa, opinia publica. Un astfel de eveniment a fost concertul “Iris Athenaeum”. Iata ce scria presa de ieri despre acest unic eveniment: “La concertul de la Sala Palatului, Iris, pe 6.000 de voci; Mii de spectatori au cantat impreuna cu legendara trupa; Cristi Minculescu, un Freddie Mercury autohton; Iris Athenaeum - un spectacol unic de rock simfonic; Iris Athenaeum, cel mai grandios proiect muzical din Romania; Un show occidental; Iris Athenaeum a trezit bucurestenii din «Somnul bizar»; Concertul Iris, cu nimic mai prejos decat un recital Queen; O suta cincizeci de minute de delir au fost prea putine; Iris Athenaeum Live a adus opera si jazzul alaturi de rock; Iris in vesmant simfonic - o experienta muzicala extraordinara; Queen si Montserat Caballe si-au gasit sosii in Romania: Iris si «Filipissima» au dat un supershow pe scena Salii Palatului”. Iris culege astazi aplauzele, superlativele, laurii unei cariere de zeci de ani. Zeci de ani de munca, uneori nebuna, alteori dramatica, o munca desfasurata de putine ori la limita supravietuirii. Iris este astazi o legenda in viata, o legenda care canta si incanta, dar la fel de usor putea fi o amintire. Cristi Minculescu, poate cel mai bun solist rock al romanilor din toate timpurile, si ceilalti baieti au stiut sa ramana o echipa, o familie, ceea ce, la urma-urmei, e mai important decat orice. La concertele IRIS, de acum inainte merg bunicii, copiii lor, astazi parinti avand pe dupa umeri nepotii bunicilor, ultimii fani ai unei legende pe care am dori-o fara sfarsit. Astfel incat “Floare de Iris” - “Iar cand noi nu vom mai fi/ Va veti aminti/ Ca a fost odata Iris” - sa fie melodia cantata la inceputul fiecarui concert, nu in amintirea noastra.
(Marius Tucă)

Povestea formatie IRIS a inceput in 1977, grupul evoluand in formula Nutu Olteanu, Emil Lechiteanu, Nelu Dumitrescu. De-a lungul timpului, componenta formatiei a suferit schimbari, prin trupa perindandu-se Lucian Chivu, Sorin Chifiriuc, Florin Ochescu, Marty Popescu sau Asrian Ilie.
Intr-o activitate de aproape 23 de ani, IRIS s-a impus drept cel mai solid nume al rockului romanesc. La inceputul anilor '80, tandemul Cristi Minculescu-Nelu Dumitrescu, care a rezistat pana azi, canta impreuna cu Nutu Olteanu (chitara), Florin Ochescu (chitara) si Marty Popescu (ch. bas). Impreuna au realizat un excelent album de debut, din care, majoritatea pieselor au intrat in istoria rockului romanesc: DOAR PENTRU VOI, TRENUL FARA NAS(versuri A. Paunescu), PE APE, CEI CE VOR FI (versuri M. Dinescu), IRIS.

In 1987 apare IRIS II cu o extraordinar de indrazneata coperta, pe acele vremuri, ce-l reprezenta pe unul din idolii lui Cristi, Angus Young, in actiune. Pe atunci, IRIS insemna, pe langa Cristi si Nelutu, Mihai Alexandru (ch. solo, vocal), Valter Popa (chitara solo), Doru "Boro" Borobeica (ch. bas). de pe acest album sunt de remarcat: STRADA TA, IN PARC, ZI SI NOAPTE.
Un an mai tarziu IRIS realizeaza cel de-al treilea album, intitulat NU TE OPRI, inregistrat in aceeasi componenta ca si IRIS II. Discul contine opt piese, dintre care se detaseaza FLOARE DE IRIS, UITA TOT CE-A FOST, EU SI CU TINE, PLOAIA DE VISE.
In zilele fierbinti din decembrie 1989-ianuarie 200, IRIS inregistra in studioul Tomis, IRIS IV, fara Mihai Alexandru, dar cu Cristi, Nutu, Boro si Valter. Si acest album contine piese care au devenit hituri, precum: DE CE OARE AI PLECAT?, VINO IAR, ROCK AND ROLL, CINE MA STRIGA IN NOAPTE?.
In 1992, la concertul aniversar IRIS 15 ANI, la Sala Polivalenta din Bucuresti au asistat 10.000 de spectatori, 2000 ramanand fara bilete. Aceasta contituie un record de audienta pentru un grup romanesc, neegalat pana in prezent. In acelasi an,in cadrul festivalului de la cannes, IRIS ocupa locul II la sectiunea rock si ii este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe celebrul post MTV.
Al cincilea album, intitulat 1993 este realizat in accceasi alcatuire ca si IRIS IV, dar cu inca un chitarist, talentatul Dan Alex Sarbu, care, catva timp mai tarziu se va pierde undeva prin Italia. Acest disc contine trei dedicatii: HARLEY DAVIDSON (pentru Marco), VALURI (dedicata lui Adrian Ilie), IRIS NU PLECA (dedicatie pentru Roberta), precum si alte piese ca PENTRU FANI, COMBOY, SUFLETE DE GHEATA. IRIS concerteaza in Italia si in cadrul turneului gigant Malboro, in marile orase din Romania.In iulie 1996, la initiativa lui Dorian Ciubuc, IRIS semneaza cu Polygram un contract pe 6 ani. In acesti ani IRIS trebuie s inregistraze 6 albume pe care Zone Records le va dsitribui atat in tara, cat si in strainatate. Primul disc la PolyGram (al saselea din cariera)a fost lansat pe 22 noiembrie si, in premiera pentru un grup romanesc de rock, albumul LUNA PLINA a fost lansat pe Internet. LUNA PLINA, inregistrat in studioul CMMC si masterizat la Q-Bic Sound studio, contine 13 piese ditre care 12 sunt in limba romana si uan in limba engeleza (DON'T BELIVE A WORD-preluare Thinn Lizzy). Cu certitudine, acesta este cel mai bun disc IRIS (de pana atunci), aclitatea sunetului si graficii fiind de nivel international. Dintre piesele albumului sunt de remarcat: SOMN BIZAR, SA NU CREZI NIMIC, VIS PIERDUT, NU VOR SA MEARGA PE SARMA.
In octombrie 1998 este lansat MIRAGE, un album caracterizat prin unitatea pieselor, cat si prin orchestratiile excelente. Formula este aceeasi, apare insa Mihai Godoroja, in calitate de co-autor al pieselor. Piesele de rezistenta de pe acest album sunt ORANGE, MADRIGAL, SUN RA.
Pe 17 octombrie 1997, IRIS a aniversat 20 de ani de existenta, în cadrul unui concert organizat la Sala Polivalenta din Bucuresti. La spectacolul aniversar au participat membrii actuali ai formatiei - Cristi Minculescu, Doru Borobeica, Valter Popa si Ionel Dumitrescu - precum si membrii fondatori - Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu si Sorin Chifiriuc. Timp de aproape doua ore si jumatate, cei peste cinci mii de spectatori prezenti în sala au putut asculta prima piesa a grupului, intitulata Corabia cu pînze si melodii mai recente ca Floare de Iris, Calatorul, Trenul fara nas, Speranta, De ce oare ai plecat?, Sa nu crezi nimic, Baby, Baby.
La cateva saptamani dupa concert apare albumul 20 DE ANI. Materialul contine 13 piese, selectate din repertoriul concertului aniversar "Iris - 20 de ani", care a avut loc pe 17 octombrie 1997, la Sala Polivalenta din Capitala. Acestea sînt: Pamîntul îl cuprind, Calatorul, Trenul fara nas, Speranta, Iris, nu pleca, Pe ape, Mirage (piesa foarte recentă), Cine ma striga în noapte, Valuri, Floare de iris, Tot zbor, Baby, Somn bizar. Înregistrarile pieselor cîntate de invitatii speciali în concert Sorin Chifiriuc, Nutu Olteanu si Emil Lechinteanu - nu au fost incluse pe "Iris - 20 de ani", ele urmînd sa faca parte, eventual, dintr-o viitoare editare discografica.
In 2000 se organizeaza probabil cel mai mare concert al unei trupe romanesti, mega-turneul ATHENAEUM impreuna cu albumul cu acelasi nume. Doi ani mai tarziu se lanseaza primul DVD al unei trupe romanesti, Digital Athenaeum, care contine reprezentatia de la Bucuresti a turneului Athenaeum, precum si o istorie ilustrata a trupei.

Discografie

  • 1984 - IRIS I, este primul album Iris şi a fost produs de Electrecord. A fost momentul în care s-au împlinit patru ani cu Cristi Minculescu în componenţă. Poate fi desemnat drept album disident, daca se accepta propunerea. Argumentele în sprijinul acestei afirmaţii sunt piesele "Trenul fără naş" (text Adrian Păunescu) - un mesaj mai mult decât sugestiv - "[...]Hei, hei, naşule,/Dă-te dumneata-ntr-o haltă jos ![...] - şi "Cei ce vor fi" (însuşi semnatarul versurilor, poetul Mircea Dinescu, fiind considerat de mulţi disident, deci implicit alăturarea sa de Iris implică trupa in "mişcarea de rezistenţă")
  • 1987- IRIS II, copertă extrem de îndrăzneaţă pentru acele vremuri, cu chitaristul Angus Young (AC/DC) în plină acţiune, grafică semnată Alexandru Andrieş. Cuprinde "Strada ta", hit de referinţă Iris. Ineditul albumului îl constituie piesa "Lumea vrea pace"; este de fapt o alegere de compromis. Pentru a salva riff-ul, se apelează la această metodă de rezervă. Cenzura nu avea ce să reproşeze. Trucul funcţionează, iar publicul sesizează manevra şi nu acuză formaţia de solidarizare cu sistemul.
  • 1988 - IRIS III-Nu te opri. Include legendara "Floare de Iris", o anticipată despărţire de public, în condiţiile în care trupa primea tot mai numeroase avertizări că se preconizează interzicerea formaţiei; momentul interzicerii trupei se apropia cu paşi repezi. Astfel, în acest an trupa a fost suspendată pe termen nelimitat în urma unui concert de pomină la Miercurea Ciuc, picătura care a umplut paharul. În urma intervenţiilor insistente ale unor apropiaţi ai trupei, Iris revine în forţă pe scenă. În timp, "Floare de Iris" s-a transformat în imn al formaţiei. Se spune că titulatura completă (adică surprinzătorul adaos "Nu te opri !") reprezinta preţul pe care l-a plătit formaţia pentru apariţia consecutivă a unui album şi pentru a primi mult dorita aprobare. Iar permisul îl putea obţine numitul Romeo Vanica. Care este legătura ? "Nu te opri !" este de fapt ultima piesă de pe disc, semnată de... aţi ghicit ! Romeo Vanica. O piesă pe care mulţi o consideră nedemnă de Iris. Cu atât mai puţin să dea numele albumului...
  • 1990 - IRIS IV. Album înregistrat în decembrie 1989. Primul album de după revoluţie ; totuşi se menţine convenţia "impusă" a versurilor cuminţi.
  • 1993 - IRIS 1993- incontestabil, cel mai "rebel" album Iris. Se distinge o diferenţă majoră faţă de materialele precedente. Ascultând Iris V 1993 şi comparându-l cu anteriorul, iţi dai seama de la bun început: ori a avut loc o revoluţie de proporţii, ori albumul a fost înregistrat în exil "capitalist".
  • 1993 - The best of... IRIS, conţinând piesele de pe primul album şi Iris IV. Ultimul material Iris produs de Electrecord.
  • 1996 - Lună Plină Începe noua eră IRIS. Un sound nou. Este primul album produs de către Zone Records. Albumul este lansat pe 13 decembrie, la Sala Polivalentă, ocazie cu care doamna Felcia Filip apare pentru prima dată alături de Iris, la piesa "Baby"
  • 1997 - IRIS 20 de ani album live înregistrat la Sala Polivalenta în data de 17 octombrie 1997. În luna noiembrie, trupa deschide concertul Whitesnake la Bucureşti.
  • 1998 - Mirage, recompensat cu premiul pentru cel mai bun album rock al anului, un album "mistic", elaborat, cu melodii oarecum inedite ca sunet pentru Iris, cu mesaje critice, referitoare la degradarea constantă şi incontrolabilă a societăţii.
  • 1999- Casino - maxi-single ; include preluări dupa trupe deja clasice, precum Led Zeppelin, Bad Company, Thin Lizzy;
  • 1999- IRIS 2000, pe langa materialele noi figurează şi inconfundabila "Strada ta" într-o variantă reorchestrată.
  • 2000 - Athenaeum, colecţie de melodii de la concertul live ce a avut loc la Sala Palatului. Pe lângă membrii trupei la concert au mai participat: Felici Filip, Johnny Răducanu, Florentin Milcoff, Adrian Pintea, etc. Cu această ocazie s-a lansat un dublu CD dar şi un DVD (un an mai târziu), IRIS fiind astfel prima formaţie din România care lansează un material discografic pe suport DVD.
  • 2002 - Da, da eu ştiu-un extras de pe viitorul album "Mătase albă". Pe lângă piesa omonimă, figurează "Lumina zilei" (sound modern) şi câteva piese live, dintr-un concert susţinut la Braşov în 1997 - "Nu vor (să meargă pe sârmă)", "Nelu-minat" (solo baterie), "Pe ape" şi "Floare de Iris"
  • 2002 - Mătase Albă, album lansat pe 27 septembrie, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar Iris - 25 de ani. Este invitată trupa britanică Uriah Heep, care susţine un recital de excepţie.
  • 2003 - I.R.I.S. 4MOTION, box-set de 4 cd-uri. Fiecare iniţială este atribuită unui membru, în următoarea ordine: Boro:I-novator, Valter:R-ealist, Nelu:I-nvingător, Cristi:S-entimental. Cu prilejul acestui proiect, formaţia bifează înca o premieră în industria muzicală autohtonă: este prima trupă care lansează un album cvadruplu.
  • 2005 - IRIS Maxima, lansat pe 10 decembrie la Sala Polivalentă. Ca de obicei la un recital Iris, sala era arhiplină

2 comments:

Anonymous said...

Scuze daca acest blog apartine vreunui user care face parte din echipa rockmania. Abia acum am vazut link-urile catre acest site. Daca este asa, va rog sa ignorati postul meu anterior.

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.

Total Pageviews

promovare site
Powered By Blogger