STRICT SECRET

Spionii au fost intotdeauna arma secreta cu care s-au castigat razboaie, regate sau sfere de influenta. Astazi cand puterea inseamna informatie, o tara fara agenti secreti este ca un om fara urechi
Marile puteri, armatele, Vaticanul, Masoneria, partidele politice si mai nou, concernele transnationale s-au bazat si se bazeaza pe serviciile secrete. Lupta pentru suprematie nu se mai da la vedere. Totul se transeaza in labirintul informatiilor strict secrete
Scoala de spionaj - un cadou facut de sovietici La Branesti, serviciile de spionaj sovietice au ridicat o scoala pentru pregatirea agentilor secreti, pe care au lasat-o mostenire Securitatii dupa ce s-au retras ultimii consilieri sovietici (decembrie 1964). Sisteme ultramoderne de invatare a limbilor straine, a tehni
cilor de spionaj, a bunelor maniere diplomatice, dar si a modului de viata occidental, erau amplasate in cladiri care imitau pana la detaliu viitoarele "locuri de munca" ale cursantilor.
La mijlocul anilor '60 s-a produs o infuzie de tineri intelectuali, verificati din timpul fac
ultatii sa nu fi avut vreo legatura cu Securitatea si apoi recrutati la absolvire ca ofiteri. Acestia urmau cursuri de intiere cu o durata de un an sau doi. Cei selectati sa mearga mai departe parcurgeau inca doi doi ani de pregatire si de "perfectionare a pregatirii profesionale". Instructorii erau agenti secreti care dintr-un motiv sau altul nu mai puteau evolua afara. Dupa fuga lui Pacepa (1978), Ceausescu a hotarat ca Securitatea nu are nivel politico-ideologic. Asa se face ca la scoala de la Branesti s-a schimbat "programa", iar numarul orelor de invatamant politico-ideologic s-a marit de cateva ori.
Viitorul agent secret era pus in fata unor situatii reale, carora trebuia sa le faca fata ca si cum era un obisnuit al locului. Si dupa un astfel de test de comportament occidental, invatat pana la dialectul zonei geog
rafice in care avea sa activeze, recrutul trece la pregatirea politico-ideologica in care i se inoculau dragostea fata de partid si de conducatorul sau iubit. Unii instructori se temeau sa exagereze cu astfel de "invataminte", care ar fi putut produce efectul tentant in mintea tinerilor ce cunosteau realitatea romaneasca si aveau sa o guste pe cea occidentala.
In a dou
a faza se lucra la "legendarea" ofiterului cu identitatea sub care urma sa activeze. "Biografia-legenda" nu era doar o simpla acoperire, agentul trebuia sa devina in mod real cel ce afirma ca este. Se mergea pana la testarea cu detectorul de minciuni. La acest capitol sunt renumiti agentii KGB transfugi testati de CIA si care au trecut cu brio testul poligraf, fapt care i-a determinat pe americani sa-si perfectioneze metodele de verificare. Acum se testeaza detectorul transfug de-a lungul catorva ani si se compara apoi rezultatele.
Dupa identificarea cu noul personaj, ofiterul trecea la pregatirea sistemului de comunicare cu Centrala, prin curieri sau direct prin sisteme cifrate. La finalul celor 4 ani de pregtire individula intensa ieseau agenti acoperiti sau, cum li se mai spune, ofiteri-fantoma, repartizati in strainatate unde se casatoreau, pentru acoperire. Ilegalii formau Brigada U, care a primit o lovitura fatala o data cu fuga generalului Pacepa. Vestea cu pricina a umplut trenuri si aviaone cu ofiteri fantomacare, de teama sa nu fie deconspirati, au
renuntat la pozitiile sociale castigate si la familiile intemeiate in strainatate pentru a se pune la adapost in tara. Pacepa nu cunostea chiar toate rezidentele acoperite din statele occidentale. Totusi, multi s-au predat politiei din statul respectiv de teama sa nu fie arestati. Brigada "U" a fost reorganizata la sfarsitul anului 1978, dar pana la revolutie nu a mai functionat eficient.
"Tacerea" - La revolutie a aparut la televizor alaturi de revolutionari si Nicoale Doicaru, seful Serviciului de spionaj pana in1976. In 1991 a murit intr-un accident stupid de vanatoare. Pana in '89 il insotise pe Ceausescu la toate vanatorile. Colenelul Ardelean, seful USLA, a fost si el alaturi de Brucan, Militaru, Petre Roman si ceilalti cands-a constituit FSN-
ul. In 1992 a murit sapandu-si gradina. Generalul Macri, seful Sectiei a 2-a, a murit in timpul procesului cand era transportat de la Jilava la tribunal. Intamplator Jeep-ul cu care era transportat avea o gaura in podea si, defectandu-se teava esapament , s-a asfixiat. Putinele persoane importante din cadrul Securitati ramase, evita sau refuza contactul cu presa.
Colonelul Ra
uta, seful Securitatii de la Arad pana in '89, a povestit anchetatorilor despre participarea la o intrunire a sefilor de unitati teritoriale ale Securitatii din 11 noiembrie 1989, intrunire care s-a tinut in tre orase. Bucuresti prezidat de Iulian Vlad, Brasov - Aristotel Stamatoiu (seful spionajului), Iasi - generalul Niculicioiu (seful unitatii contraspionaj pe spatiu sovietic). S-a citit o nota din partea Directiei Securitatii Statului, prin care reiese: schimbarea sefului statului, ordin catre ofiterii operativi de a nu culege date despre acest fapt de la agentura si nici sa le verifice si neimplicarea in cazul unor represiuni.
Operatiunea
"Progres" - Iuri Andropov, seful KGB a deschi din 1968 sezonul turistic in tarile "fratesti". Mai intai au vizitat Cehoslovacia sub acoperirea de cetateni occidentali si au facut un carnaval in plina vara, deghizati in tanchisti. Apoi au trecut prin Romania doar in control, 10 ani mai tarziu, in 1979, 100 de "turisti" sovietici au aterizat la Kabul pentru un schimb de presedinti afgani. Dupa 10 ani s-au intors la Praga, la Timisoara si Bucuresti.
Nationalismul lui Ceausescu a dispaluct Moscovei, desi exista marturii prin care se acrediteaza ideea ca disidenta lui a fost un scenariu bine scris de intelogentele de la KGB. La Bucuresti se infiintase o unitate speciala contraspionaj KGB (UM 0110) care avea in subordine 1000 de ofiteri, dar Ceausescu daduse ordin ca activitatea unitatii sa nu se desfasoare pe teritoriul sovietic, ci sa ramana la nivelul ambasadelor, dupa amintirile generalului Plesita.
Din documentele "Arhivei Mitrokhin" aflam ca. om 1971, in Romania au fost trimisi 13 agenti sovietici care aveau ca surse de informatii angajazti ai ziarului Scanteia si ai publicatiei de limba germana V
olk un Koltur. Avand ca obioectiv masurarea starii de fidelitate a regimului fata de Moscova, in conditiile in care romanii puneau sub diverse forme problema Basarabiei si a nordului Bucovinei.
Demilitarizarea spionajului ceausist - Serviciul de informatii exter
ne nu avea un birou de analiza si sinteza. Exista doar Oficiul de informare si documentare ce cuprindea oameni care cunoasteau limbi straine si traduceau articole din presa occidentala. caraman a fost singurul spion care s-a infiltrat in structura NATO. Celebrul serviciu de spionaj tehnico-stiintific lua de la bibliotecile marilor universitati americane teze de licenta sau de doctorat, se faceau xeroxuri si se trmiteau in tara ca metreial de ultima ora. Brigada "SD" (stiinta si dezvoltare) a avut ca principal obicetiv, dupa 1970, sprijinirea Elenei Ceausescu ca "savant de renume mondial".
Ceausescu dorea sa faca spioni dupa planul cincinal, in 4 ani si jumatate. Asa a fost facuta si celebra intreprindere de comert exterior "Dunarea", cu absolventi de la ASE care dupa 4 luni erau scosi pe piata sa faca afaceri. In afaceri trebuiau pregatite cel putin doua generatii de economist
i, care ajutati sa se casatoreasca afara, sa acceada la functii de conducere in firme straine, abia dupa 10-15 ani puteau sa faca afaceri serioase. La inceputul anilor '80, pe fondul crizei economice, dictatorul a vrut sa se lupte cu coruptia din comertul exterior dandu-l pe mana spionajului. La inceput treaba parea sa mearga, Ceausescu a decorat ICE "dunarea" cu titlul de "Erou al muncii socialiste" si a marit, an de an, planul valutar. Cee ce se inregistra ca profit nu provenea din vanzarea produselor, care nu se puteau vinde in mod normal, ci din transferul de valuta de la fabricile care aveau comenzi la export, inginerie descoperita de Tudor Postelnicu pentru a-i fi pe plac Elenei Ceausescu.
Spionajul postdecembrist - Daca nu exista continuitate in spionaj, nu se poate
vorbi de servicii secrete profesioniste. UN agent de informatii se verifica in ani de zile, se recruteaza cu mare grija, este permanent sprijinit si se asteapta cu rabdare 10-20 de ani pana ajunge in pozitia sociala dorita sau in structurile de putere vizate. Ungurii, polonezii, cehii nu si-au batut de diaspora lor. au scos bani sa-i ajute pe ai lor sa promoveze in tarile occidentake in care s-au stabilit. Au ajutat conationalii sa ajunga congresmeni, consilieri prezidentiali, sefi de gazete importante. Cand am inceput sa construim independent de Moscova, Pacepa ne-a dat lovitura sub centura. Structurile acoperite se fac in 30, 40 de ani, daca vrei sa spui ca faci ceva serios in spionaj.
Spionii se cre
aza in timp. La romani nu prea a existat continuitate in spionaj. Pe Mihail Moruzov(seful serviciului secret de informatii al Armatei Romane, mana dreapta al lui Carol al II-lea) l-au indepartat in 1940, pe Eugen Cristescu (seful Serviciului Special de Siguranta, omul de taina al maresalului Antonescu) in 1944, apoi a plecat Pacepa, exact la timp pentru a distruge un sistem care se formase in 13 ani, iar acum ... Cei care au plecat la inceputul anilor '90 cu burse in afara au ramas definitiv sa lucreze la firmw straine fara alte "angajamente". Foarte putini s-au mai intors acasa.

1 comment:

Fritz said...

Mda..........numa de "bine"la adresa SRI si MIRA !

Total Pageviews

promovare site
Powered By Blogger