MAFIA

Cateodata credem ca ei traiesc intr-o lume paralela, in spatele ecranului TV. Sunt membrii unor grupari precum La Cosa Nostra, Mafia Rosie, Yakuza sau ai Triadelor chinezesti. Sunt peste 500.000 de oameni antrenati sa ucida, sa santajeze sis a scoata bani din asta. Crima este jobul lor zilnic. Iar tinta poti fi chiar tu. De aceea trebuie-ti cunosti inamicul.

Mafia Rosie

Crima organizata rusa, a;intat de mass-media cu apelativul Mafia rusa, exista inca de la sfarsitul secolului al XI-lea. In 1920 a fost stability un cod de onoare, iar punerea acestuia in practica era supravegheata de asa numitii “hoti in spiritual legii” – vor v zakone

Mafia rusa s-a dezvoltat rapid si o data cu deschiderea granitelor si destramarea Uniunii Sovietice, a ajuns sa se impuna in intreaga lume. Un factor essential in extinderea mafiei ruse in lume a fost acordul dintre autoritatile ruse si statul Israel de a permite evreilor din Uniunea Sovietica sa emigreze. In acel moment, sute de mii de oameni au abuzat de diaspora israelita, convertindu-se peste noapte, doar in baza unei declaratii si parasind astfel Uniunea Sovietica catre Israel si comunitatile evreiesti din New York si Berlin.

Statisticile arata ca in 1996 mafia rosie era formata din 2.300 de familii cu 80 de mii de oameni. Dintre acestea, 15 familii au impact si in afara Rusiei.

FBI-ul a realizat o schema de organizare, care indica un Vor la conducere. El avea in subordine un locotenent care comanda mai multe celule, fiecare axata pe un singur domeniu: prostitutie, coruptie, crima sau droguri. Soldatii din cellule nu se cunosc intre ei. Tot in subordinea capului retelei se gasesc doi spioni, care vegheaza ca ordinele date de catre Vor sa fie indeplinite si ca locotentul sa nu acumuleze destula putere si sa-si elimine seful.

Principalele grupari mafiote:

Un recent raport FBI nominalizeaza noua grupari mafiote ruse:

· Cecenii: Au devenit una dintre cele mai temute grupari mafiote, ei dispunand nu numai de muschi, ci si de un “creier” care le coordoneaza actiunile. Este cea mai importanta grupare din Moscova, cu aproape 3.000 de membrii. Sunt active atat in domeniul proxenetismului, cat si in marile retele de traffic de masini furate din Germania si Austria.

· Azerii: Acest grup controleaza traficul de stupefiante in Moscova

· Dolgoprudnensky: Grupare criminal formata din fosti sportive de performanta, in special boxeri si luptatori, dar si fosti politisiti. Sunt acceptati de toate celelaltegrupari mafiote ca mediatori ai conflictelor. Grupul acesta controleaza nordul Moscovei.

· Grupul Urmalash: Opereaza in zona industrial cu acelasi nume.

· Grupul Ekaterinbourg: Membrii acestui grup sunt implicate in industria constructiilor si majoritatea serviciilor financiar-bancare din Moscova.

· Mafia din Azerbaidjan: Controleaza piata Agricola si piata de schimb valutar. Presupusul sef al acestei organizatii este un fost inalt functionar, reprezentant al Azerbaidjanului pe langa o organizatie international.

· Mogilevich: Structura ucraineana condusa de Semion Mogilevich, alias Seva. Activitatile lui Mogilevich ating Israelul. Republica Ceha, Ungaria, Austria si Statele Unite. Gruparea sa face comert cu arme, stupefiante, pietre pretioase si material radioactive. Bratele armate ale lui Mogilevich, in Republica Ceha, sunt fosti luptatori din Afanistan, cunoscuti pentru brutalitatea lor.

· Organizatia Rachmiel Brandwain: Grup active in Europa, mai ales in Germania si America. Principalii lideri ai acestui grup au fost arestati in 1993 pentru traffic de droguri.

· Brigada din Vilnius: Este implicata in extorcari, spalari de bani, traffic de arme, de multe ori cu ajutorul unor inalti functionari guvernamentali. Sefii Brigazii au actionat mai intai in Occident, unde s-au specializat, apoi s-au intors in Est, pentru a scapa de urmarirea penala. Membrii acestei grupari folosesc banii negrii din operatiunile lor criminale pentru a cumpara actiuni in cadrul programului de privatizare, intr-o economie licita.

Mafia rusa in Romania

Spre deosebire de tarile din jurul nostrum, mafia rusa nu a intrat in forta in Romania. Gruparile mafiote s-au multumit sa se stabileasca in Ucraina, Moldova, Bulgaria si UNgaria. Si totusi in 2000 politia preciza ca doua assassinate din Bucuresti au fost comandate de catre mafia rusa. Petre Sirbu a fost impuscat in cap pe malul Lacului Morii, iar Ioan Savu a fost executat undeva in zona Garii 16 Februarie. Amandoi aveau legaturi cu retele de traffic de masini catre tarile din fosta Uniune Sovietica.

O operatiune de avengura a mafiei ruse pe teritoriul tarii s-a desfasurat intre 1992 si 1995 atunci cand un apropiat al grupului mafiot Rachmiel Brandeain, israelianul Maoshe ben Ari, adat o teapa de 4 milioane de dolari.

Mafia Italiana

Italienii au format una din mafiile cu traditie, bazata pe legaturi de sange sip e o foarte stricta ierarhie. Prima data cand s-a folosit termenul de mafia a fost in 1890, cand seful politiei New Orleans a fost asasinat, iar rapoartele politiei i-au numit pe faptasi mafioti. Termenul a fost din ce in ce mai des folosit atunci cand venea vorba de crima organizata. In momentul acesta in America exista 13 familii mafiote, dintre care 5 foarte importante: Bonanno, Colombo, Genovese, Gambino si Lucchese. Acestea numara mai mult de 3.000 de soldati. Familiile crimei organizate italiene, care opereaza in Statele Unite, formeaza La Cosa Nostra. Fiecare familie care face parte din Cosa Nostra este organizata in felul urmator: Exista un boss, care controleaza familia si ia deciziile. El mai este numit si Capo Crimini sau Capo de tutti capi. Adjunctul lui este numit de catre americani underboss, iar de catre italieni Capo Bastone. Exista in imediata apropiere ierarhica a Bossului un consilier, numit Consiglere. Urmeaza apoi o serie de locotenenti, numiti de Caporegime sau Capodecima. Ei au in subordine cel putin 10 soldati, cu care formeaza o echipa. Toti acestia sunt italieni la origine si pana la soldati, toti fac parte din familie. Soldatii numiti si Sgarrista, sunt “membrii facuti” ai mafiei, dar si ei trebuie sa fie italieni la origine. In jurul soldatilor exista asa numitii asociati sau Giovane D’Honore, care nu trebuie sa fie neaparat italieni, dar care nu apartin direct familiei. Prin acestia se face legatura cu alte grupari mafiote care nu fac parte din La Cosa Nostra (o grupare ruseasca sau Columbiana). In Statele Unite exista cam 10mii de asociati, care servesc diferite familii italiene.

Cand vrea sa devina soldat al unei familii trebuie s-o serveasca un timp, dupa care trebuie sa fie propus de catre un boss. Acceptarea acestuia se voteaza de catre toate familiile reunite. Odata acceptat, noul membru trebui sa participle la o ceremonie secreta sis a accepte juramantul Omertei – legea tacerii.

Mafia italiana in Romania

Atrasi de tara noastra, mafioetii vin aici sa se ascunda atunci cand carabinierii ii cauta prin patra mama. Nu toti au noroc sa ramana nedescoperiti la infinit. In aprilie 2001, Pasquale Avangliano, membru al Camorrei, a fost arestat in central timisoarei. In vara lui 2000, la Arad a fost arestat Paralle Carmelo Sebastiano de 43 de ani, apartinand gruparii :a Cosa Nostra.

Triadele Chinezesti

Societatile criminale chinezesti, cunoscute sub numele de Triade, si-au facut aparitia in urma cu 400 de ani. Triadele si-au castigat pe plan international reputatia de a fi cele mai dure grupari de crima organizata desi spre deosebire de cele rusesti sau italiene, triadele folosesc tactici psihologice de intimidare, inspaimantare a victimei si nu recurg decat in cauri extreme la violent fizica.

In present, numai in Hong Kong exista peste 50 de triade. La acestea se adauga cele 20 de triade din Taiwan. Puterea societatilor criminale chinezesti a crescut foarte mult in ultimii ani pe plan mondial, deoarece comunitatile chinezesti cunosc o expansiune fara precedent. Se vorbeste chiar de alaiante intre ofiteri ai Armatei Populare de Eliberare (armata oficiala a Chinei) si membri ai triadelor.

Ierarhia

Rangul membrilor triadelor este desemnat prin numere care au o semnificatie codificata. Astefl: liderul denumit “cap de dragon”, poarta numarul 489. Suma cifrelor din acest numar, 4+8+9, este 21 si reprezinta castigatorul, persoana care a fost norocoasa la jocul de carti 21, un joc foarte popular in China, dar si in cazinourile frecventate de chinezi.

Urmatorii pe scara ierarhica sunt:

438 – “maestrul de ceremonii”, “pastratorul ritualului” sau “asistentul lordului muntelui”. De aceasta data suma cifrelor este 15, care se divide cu 5 si 3. In simbolistica chineza 5 inseamna longevitate, iar 3 creatie.

426 – lideri de banda

415 – “omul de hartie”, contabilul triadei

432 – “sandaua de paie”, curierul triadei care la nevoie poatre fi spion.

49 – soldatii triadei. 4 inmultit cu 9 fac 36, numarul de juraminte pe care un soldat trebuie sa le depuna ca sa devina membru al triadei.

Triadele in Romania

Comunitatea chinezeasca din Romania numara aproximativ 10.000 de membrii.

Dintre care peste 90% sunt mici comercianti care si-au stability afacerea in complexul Europa din Bucuresti. Membrii acestei comunitati sunt santajabili deoarece, in multe cazuri, ei nu au acte pentru marfa pe care o vand si nu platesc impozite statului roman. Din aceste motive ei nu pot sa reclame politiei atunci cand sunt santajati sau chiar torturati de catre membrii triadelor. Rapoartele serviciilor secrete sustin ca in Romania, cea mai active triada este Triada 14K. Gruparea criminal 14K si-a pus semnatura pe crimele chinezesti care au ingrozit Bucurestiul in ultimii ani (chinezi gasiti in gemanatane). Pe langa assassinate si santaj, mebrii Triadei 14K se ocupa cu traficul de heroina, care ajunge in Romania impregnate in material textile, precum si de traficul de arme.

YAKUZA

Spre deosebire de triadem Yakuza, crima organizata japoneza, nu reprezinta persoana persoana predestinate sa castige, ci pierzatorul, insa un pierzator care triseaza si iese pana la urma invingator. Yakuza, conform dialectului japonez vechi, inseamna YA-8 + KU-9 + ZA-3, suma care da 20, numar necastigator la jocul de 21. Yakuza a aparut in momentul cand un grup kabuki-mono (nebunii), au inceput sa se comporte contrar ordinului samurailor. “Nebunii” vorbeau folosind un limbaj de cartier si se distrau terorizand si despicand oameni cu sabia. Intre 1958 si 1963 numarul mebrilor Yakuza a ajuns la 184.000, mai mult decat toata armata japoneza.

Cea mai puternica grupare Yakuza este Yamaguchi-gumi. Lovitura de gratie a fost data Yakuzei de catre statul japonez in 1992, cand a fost promulgate legea impotriva organizatiilor de tip Yakuza. Practic, pana in 1992, in Japonia membrii Yakuza se puteau afilia in firme sau organizatii legale. In urma legii din 1992, nu se pot infiinta asociatii sau firme in care mai mult de 12% din asociati sa aiba cazier, pentru ca sunt declarate organizatii criminale. Cu putin inainte ca legea sa fie adoptata, Yakuza tocmai editase o carte destinata membrilor si intitulata “Cum sa eviti legile”.

Ierarhia

Yakuza este organizata ca un clan ce poate fi comparat cu familiile mafiote siciliene. Seful clanului este numit Oyabun, ceea ce inseamna tata. Sub el Wakashu – copiii si Kyodai – fratii, acestia nu au neaparat legaturi de sange cu Oyabun, ci sunt doar numiti astfel. Toti mebrii clanului trebuie sa-l asculte pe Oyabun si in schimb axesta ii protejeaza impotriva tuturor primejdiilor. Oyabun este cel mai puternic din clan si cuvintele lui sunt legi. Toti ceilalti trebuie sa-l asculte, chiar cu riscul de a-si pune viata in pericol. Langa sef sta si un Saiko-Komon, un sfatuitor care conduce un grup de avocati, contabili, secretary si consilieri. Pe scara ierarhica, urmatorul dupa Oyabun este Wakashu-copilul –care are grija ca ordinele sefului sa fie respectate.

Urmatorii sunt Kyodai, fratii, care sunt controlati de “copii”. Ultimii ca autoritate sunt si de aceasta data soldatii.

Principalele grupari Yakuza:

Yamaguchi Gumi – 90.000 de soldati

Ichiwa-kai – 15.000 de soldati

Matsuda – 10.000 de soldati

1 comment:

Anonymous said...

Unicul loc unde poti gasi bijuterii Hello Kitty.

Total Pageviews

promovare site
Powered By Blogger