COSTINESTI

Statiunea Costinesti, denumita si Statiunea Tineretului, se intinde pe o lungime de circa 5 km si este orientata spre est, fiind expusa la soare in tot timpul zilei. Se afla in prelungirea satului cu acelasi nume. Nucleul statiunii a fost construit în 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi in jurul Lacului Costinesti.

Costinesti , capitala tineretii de pe litoral, este statiunea turistica estivala cu cele mai diverse si numeroase elemente ce o disting de celelalte perle din siragul statiunilor de vacanta de pe malul romanesc al Marii Negre.

Costinestiul este cel mai mare centru estival de vacante pentru tineret. Dupa cateva zile petrecute in statiune turistul isi da seama de un alt specific al Costinestiului: buna dispozitie. Modul de viata tineresc si tonifiant de aici nu poate fi intalnit in alte statiuni de pe litoral. Statiunea tineretului de pe litoral, pe care pliantele turistice au inceput sa o descrie cu patru decenii in urma, ca fiind o tabara de corturi cu amenajari minime, se inscrie in prezent pe coordonatele marilor vacante estivale.

Statiunea este situata in partea de sud-est a Romaniei, in zona fasiei litorale, la 10 m altitudine fata de nivelul marii si la 28 km de Constanta.

Costinesti se bucura de un climat de litoral maritim, cu veri calduroase (in iulie temperaturi peste 27 grade Celsius) si ierni blande (in ianuarie medii termice de 0 garde Celsius). Vara predomina zilele senine, iar durata de stralucire a soarelui este de 10 - 12 ore pe zi, ca de altfel pe tot litoralul romanesc.

Beneficiind de adapostul capului Tuzla cat si de curentul marin de coasta, Costinestiul are o plaja lunga de 800m si lata de 10-50m, ceea ce ii confera un aspect unic si foarte intim.
Plaja este ideala pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive si yoga.

Este orientata spre est, vara fiind scaldata de razele soarelui de la 10 pana la 12 ore pe zi. Datorita amplasarii puteti avea parte de rasarituri de soare spectaculare.
Inclinarea graduala a fundului nisipos al marii ademeneste turistii, facand marea una din principalele atractii ale Costinestiului.
Pentru un pic de soare si pentru un pic de miscare, departe de forfota de pe plaja, puteti inchir
ia o barca sau o hidrobicicleta. Daca marea este prea agitata, exista o baza nautica pentru agrement si langa lac, cu barci si hidrobiciclete. Seara o plimbare cu barca pe lac se poate transforma intr-un mic deliciu romantic.
Lacul Costinesti are o suprafa de 7 hectare, are o adancime mica, fiind separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul Romaniei cae nu este alimentat subteran. Datorita gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de namol folosit in/la tratarea bolilor reumatice.



EPAVA

Evanghelia a esuat la sfarsitul anilor ’60 datorita conditiilor atmosferice nevaforabile si a vizibilitatii reduse. Noaptea tarziu, pe timp de furtuna vasul s-a apropiat foarte mult de mal, capitanul avand convingerea ca se afla in vecinatatea portului Constanta. Carena vasului a ramas blocata intre doua stanci in forma de V.
Evanghelia a fost o nava comerciala greaca apartinand vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Datorita costurilor mult prea mari de recuperare, ea a fost abandonata, intrand ulterior in patrimoniul statului roman si devenind simbolul Costinestiului.
Cei ce vor sa isi testeze limitele si sa-si incerce curajul pot ajunge la epava fie inot, fie cu o ambarcatiune usoara. Este de preferat ca cei ce se aventureaza inot si totusi nu au o rezistenta prea mare sa ia cu ei o saltea, o pernuta sau chiar un colac. Papucii de plaja nu trebuie sa lipseasca deoarece exista riscul unor taieturi in talpa. In ceea ce priveste camerele de luat vederi sau aparatele de fotografiat, pentru a se evita umezirea, acestea trebuie impachetate cu grija in materiale hidro-izolante sau pur si simplu in pungi.

DIVERTISMENT

Principalele atractii pentru tinerii care vin in Costinesti sunt numeroasele discoteci si baruri. Prima discoteca deschisa in Costinesti a fost discoteca “Ring”. Acum ea concureaza cu “Vox Maris”, “Club T”, “Sun”, “Pavilion”, “ Panoramic Club” si multe altele.

Spectoacolele gazduite de Teatrul de vara din Costinesti sunt foarte variate: “Festivalul filmului”, “Gala tanarului actor”, “Festivalul de Jazz”, “Noaptea devoratorilor de publicitate”, show-uri de divertisment ale unor grupuri cunoscute si apreciate de publicul roman: “Divertis”, “Vacanta Mare”. Printre manifestarile cultural-artistice poate fi mentionata si “Salonul National de Grafica Satirica pentru Tineret”. Tot la Teatrul de vara pot fi vizionate filme.
Atat pe plaja, in discoteci cat si la Teatrul de vara sunt organizate an de an concerte, care atrag mii de fani.
Pe plaja se organizeaza foarte multe concursuri, uneori televizate, care mentin buna dispozitie a turistilor si intregesc atmosfera tinereasca.
In intreaga statiune sunt raspandite baze sportive: terenuri de volei, baschet, handbal, tenis de masa si de camp, dotari pentru sporturi nautice.
Un mozaic de magazine completeaza vitalitatea si efervescenta Costinestiului.
Dupa ce soarele apune, nu inainte de a oferi un mic spectacol de culori pe apele lacului Costinesti, tineretul, si nu numai, are de ales intre muzica si dans in discotecile in aer liber, numeroasele terase si restaurante unde poti cina, un spectacol sau un film la Teatrul de Vara, o plimbare romantica pe malul marii alaturi de persoana iubita…
Familiile, in general, prefera plimbare prin statiune. Pentru o plimbare relaxanta se poate alege noua faleza nordica, din apropierea epavei sau faleza sudica care socheaza prin peisajul inedit al valurilor spargandu-se de stancile rosiatice.
Cei ce se trezesc mai devreme sau care nici macar nu au adormit vor fi, cu siguranta, impresionati de imaginea panoramica a rasaritului din Costinesti.

CAZARE

Locurile de cazare au cunoscut in ultimii ani o galopanta dezvoltare si modernizare, acestea gasindu-se cu usurinta in orice luna a perioadei estivale,atat in Costinesti sat cat si in satul Schitu . Chiar daca oferta hoteliera din statiune a ramas neschimbata , vilele si casele de vacanta s-au inmultit intr-un ritm incredibi lin doar cativa ani, constituind cea mai insemnata parte a bazei de cazare a localitatiii. Cazarile particulare sunt infloritoare si exista o oferta variata in acest sens, atat calitativa cat si incea ce priveste preturile. Celebritatea si preturile cele mai redusede pe litoral determina in perioadele de varf a sezonului supraaglomerarea statiunii.

Caile de acces in statiune sunt multiple.
Pe sosea:
Pe DN 39 (E 87) de la Constanta, dupa 27 km se face la stanga (dupa com.l Tuzla) si se continua inca 4 km
Pe calea ferata:
Gara Costinesti-Sat (situata 2 km nord de statiune) sau gara Costinesti-tabara, pe linia ferata Bucuresti-Constanta-Mangalia.


3 comments:

Fritz said...

Nu stiu ce "perle"mai sunt statiunile romanesti, mai degraba niste pietre mari si hidoase........... La ce preturi sunt in comparatie cu calitatea care lasa de dorit ........... nu prea mai sunt perle :D Mai degraba romanii mai nou prefera nisipurile bulgaresti !

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Cazare Mamaia said...

Anul acesta cred ca o sa schimb Costinestiul pe Mamaia

Total Pageviews

promovare site
Powered By Blogger